21 oktober 2021

KENNIS DELEN – STUDIEBEZOEK LIFE RADOM KLIMA POLEN

Van 19 t/m 21 oktober 2021 kreeg LIFE Urban Adapt een delegatie op bezoek van collega’s van het Poolse LIFE project LIFE Radom Klima. Beide projecten houden zich bezig met klimaatadaptatie in stedelijk gebied. Het doel was het uitwisselen van kennis en ervaringen.

Na presentaties van de beide projecten bezochten we alle deelprojecten van LIFE Urban Adapt. In het binnenstad gebied vertelde Johan Verlinde van het Rotterdams Weerwoord alles over watermanagement in de Regentuin en Heliport in ZoHo, deden we het waterplein aan en liepen we over de Hofbogen, waar de ervaringen opgedaan in ZoHo gebruikt worden.

Een tocht langs de riviergetijdenparken mocht natuurlijk niet ontbreken. Met de watertaxi togen we naar Keilehaven, waar Florian Boer van De Urbanisten ons rondleidde langs de maquette en ontwerpen. In Nassauhaven bezochten we de getijdenoever en de drijvende woningen. Op het Eiland van Brienenoord liet Esther Blom van ARK ons zien hoe het eiland wordt getransformeerd naar een natuurvriendelijk getijdengebied, waar de geleerde lessen van Nassauhaven toegepast worden. We sloten af met een rondleiding op het drijvend kantoor van het Global Center on Adaptation in de Rijnhaven.

De derde dag brachten we een bezoek aan ons zusterproject LIFE@Urban Roofs: Paul van Roosmalen, programmamanager multifunctionele daken, nam ons mee op een inspirerende tocht langs diverse multifunctionele daken in Rotterdam.

De deelnemers waren onder de indruk van de manier waarop Rotterdam de onderdelen en resultaten van de twee LIFE projecten gebruikt en inpast in haar plannen voor stadsontwikkeling. Het blijven daardoor geen geïsoleerde deelprojecten: ze inspireren tot klimaatadaptieve gebiedsontwikkeling op grotere schaal. In de zeven stadsprojecten worden de geleerde lessen van LIFE Urban Adapt en LIFE@Urban Roofs toegepast.

Het was leerzaam voor beide steden om de overeenkomsten en verschillen tussen Rotterdam en Radom te bespreken. Er werden veel ideeën en suggesties uitgewisseld.

“Het was echt een vruchtbare ervaring voor ons en een onvergetelijk avontuur tegelijkertijd – dankzij jullie verlieten we Rotterdam zeer tevreden”