26 oktober 2021

Klimaatbestendig binnenplein Heliport

Omwonenden van het versteende binnenplein Heliport maakten een plan om het plein deels groener te maken. Dit plan was de aanzet voor een samenwerking tussen bewoners, gemeente en het hoogheemraadschap om het hele plein aan te pakken. Het nieuwe plein is nu groener en klimaatbestendig: beter bestand tegen langdurige, hevige regen èn extreme hitte.

Klimaatbestendig
Het binnenplein is een klimaatbestendig plein geworden. Stenen zijn vervangen door verschillende soorten groen en bloemen, in totaal 495 vierkante meter. Dit zorgt voor verkoeling op warme dagen en houdt water vast als het regent. Regenwater dat valt op daken en het plein stroomt door de geul in het wegdek naar het, nieuw aangelegde, schoonwaterriool. Dit riool leidt het water naar de Karnemelkshaven, het water dat rond en door het complex stroomt.

Circulair
De speeltoestellen op het plein zijn gemaakt van eerder gebruikt hout. Op het terrein staat ook een ‘wormenhotel’. Hierin wordt gfe-afval omgezet in compost. Dat wordt weer gebruikt voor het groenonderhoud op het binnenplein.

Samenwerking
Het project is financieel mogelijk gemaakt door het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, gemeente Rotterdam en de LIFE Urban Adapt-subsidie. Het doel van LIFE is om innovatieve projecten te ondersteunen die passen in het Europese natuur-, milieu- en klimaatbeleid.

 

Andere berichten