01 juni 2022

Projectbezoek LIFE

Op 18 mei was het jaarlijkse projectbezoek van de Europese monitor aan LIFE Urban Adapt, om te bekijken hoe wij ons Europese subsidiegeld besteden. Na 2 jaar online eindelijk weer eens live!

De tocht ging van start bij Keilehaven in M4H, waar een natuurvriendelijke oever wordt aangelegd, met een mooie presentatie van Marit Janse van de Urbanisten over het ontwerp. Daarna met de watertaxi naar Nassauhaven waar al een natuurvriendelijke oever is aangelegd, en daar konden we zelfs een broedende zwaan bewonderen. Onze ecologen vertelden uitgebreid over de biodiversiteit en hoe we het gebied hebben gemonitord na de aanleg. Omdat we altijd het grotere plaatje willen laten zien, zijn we om het Eiland van Brienoord gevaren zodat je goed de verschillende soorten oevers kunt laten zien, en om een beeld te geven dat het geen losstaande projecten zijn maar deel van een groter geheel.
Na de lunch op naar ZoHo: de Agniesebuurt. In Heliport vertelde Diana Vergeer als initiatiefneemster vanuit de bewoners hoe het prachtige klimaatadaptieve binnenterrein ontstaan is. En hoeveel saamhorigheid het heeft gebracht. In de regentuin bij de ZoHo letters konden we de vergroening en wateropvang nog eens bekijken. De net aangepakte Vijverhofstraat heeft een vernieuwende techniek gebruikt voor de wateroverlast: aquaflow, een systeem dat de riolering vervangt en het regenwater langzaam in de grond laat zakken. De Hofbogen zijn erop afgekoppeld zodat ook dat water wordt opgevangen. Een bezoekje aan het Hofbogenpark en het waterplein sloot de middag bijna af… Op een gezellig etentje na!

De monitor was onder de indruk hoe Rotterdam klimaatadaptieve maatregelen aanpakt. Door altijd naar het grotere plaatje te kijken, dingen uit te proberen en er weer lessen uit te leren.

Andere berichten