Over LIFE UrbanAdapt

LIFE Urban Adapt werkt aan:

  1. Een verhoogde kans op overstromingen door intensieve regenval en stijgende zeewaterspiegel.
  2. Verhoogde temperaturen veroorzaakt door het ‘urban heat island’ effect (UHI). 
  3. Aantasting van flora en fauna op het land en in het water.

ROTTERDAM

Ons klimaat verandert. Als wereldhavenstad in de Nederlandse delta zal Rotterdam de effecten daarvan merken. De zeespiegel stijgt wat op termijn gevolgen heeft voor de veiligheid van onze dijken. Rivierafvoeren zullen extremer worden waardoor het risico op overstromingen toeneemt en daardoor de kans op slachtoffers en (economische) schade. Ook zullen er vaker zeer intensieve regenbuien vallen die het huidige rioolstelsel niet meer kan verwerken en dat leidt tot water op straat en overige overlast. Tegelijkertijd neemt de kans op langdurige periodes van droogte en hitte toe, wat de leefbaarheid van de stad kan aantasten.
Rotterdam is voorloper op het gebied van klimaatadaptatie en was in 2001 de eerste grote Europese stad met een door de EU goedgekeurde klimaatstrategie. De uitwerking van deze strategie is al zichtbaar bij meerdere kleinschalige publieke locaties, zoals de waterpleinen.
Vanaf 2013 zet de Rotterdamse adaptatiestrategie (RAS) de koers uit waarlangs we ons aanpassen aan de veranderingen van het klimaat. Implementatie van maatregelen in de stad vordert gestaag, maar om grote slagen te maken moet klimaat adaptatie op grotere schaal worden geïntegreerd. Dit vereist niet alleen inzet van de gemeente, maar ook van bewoners, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties.

EU & KLIMAATVERANDERING

Om de Europese economie en maatschappij te beschermen tegen de negatieve effecten van klimaatverandering, zoekt de EU duurzame oplossingen die hieraan kunnen bijdragen. Daarom staat het belang van stedelijke adaptatiestrategieën ook hoog op de Europese beleidsagenda. Rotterdam staat bekend als een front runner op het gebied van klimaatadaptatie en was de eerste grote Europese stad met een vastgestelde adaptatiestrategie. Dit complexe proces vraagt om goede samenwerking met alle relevante stakeholders, waar wederzijdse belangen worden gezocht en gevonden om samen effectieve klimaatadaptatie maatregelen te implementeren. LIFE Urban Adapt wil het potentieel van deze participatieve aanpak laten zien voor het implementeren van stedelijke klimaatadaptatie strategieën en maatregelen. Klik hier voor meer informatie over het Europese LIFE programma.

Nieuws

Rotterdamse Stadsnatuur in Open Rotterdam

4 augustus 2023

Keilehavenpark De Urbanisten hebben de opdracht gekregen om een waterpark te maken in de Keilehaven. Het M4H gebied in Delfshaven is volop in ontwikkeling. Het havenbekken in de Keilehaven wordt getransformeerd tot een getijdenpark. De komende jaren worden de rivieroevers van de Nieuwe Waterweg en de Nieuwe Maas vergroend om ruimte te bieden aan getijdennatuur…


Bekijk video

Ecologie Keilehaven

21 juni 2023

Van onze ecoloog Madeleine den Hartog Afgelopen week heeft het project Keilehaven de PROVADA-award gewonnen, naast duurzaamheid en circulariteit is ook onderwaternatuur een belangrijk element in dit project. Uit de eerste ecologische nulmeting die is uitgevoerd kwamen al een paar interessante vissoorten zoals de bot, aal, snoekbaars en de houting naar voren. De houting is…


Lees verder

Getijdenpark Keilehaven winnaar PROVADA Inspiratie Award 2023!

19 juni 2023

De Inspiratie Project Award is voor een team of samenwerking waarbij gekeken wordt naar de impact van het project op duurzaamheid, leefbaarheid en de omgeving met een stevige langetermijnvisie. De Award ging naar Getijdenpark Keilehaven Rotterdam, een ontwikkeling van de Urbanisten, in opdracht van de gemeente Rotterdam. Een stadspark gecombineerd met getijden is behoorlijk uniek…


Lees verder

Urban Land Institute casestudy met Nassauhaven en Heliport

1 mei 2023

Het Urban Land Institute heeft een studie uitgebracht over parken aan het water, waar Nassauhaven en Heliport in zijn opgenomen. Parks that protect belicht baanbrekende parkprojecten aan het water die zijn ontworpen om hun buurten te beschermen tegen klimaatbedreigingen en tegelijkertijd de gezondheid en levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren. In gemeenschappen over de hele…


Lees verder

Kennisuitwisseling LIFE-CLIMCOOP

1 mei 2023

Op 25 april kregen we bezoek van het LIFE-CLIMCOOP project uit Hongarije. Zij bezochten in Rotterdam de LIFE Urban Adapt en LIFE@Urban Roofs projecten voor kennisuitwisseling en om van elkaar te leren. Het algemene doel van het LIFE-CLIMCOOP project is het ontwikkelen, testen en demonstreren van collectieve acties tussen een stadsbestuur en een multinational om…


Lees verder

Inspiratie- en netwerkdag stedelijke natte natuur als klimaatoplossing

19 april 2023

Natuurpunt Beheer Vlaanderen organiseerde op 18 april 2023 een inspiratie dag met het LIFE project Wetlands4cities in Mechelen. De inspiratie dag gaf inzicht in enkele voorbeelden van natuurgerichte klimaatoplossingen in en rond steden in Vlaanderen en Nederland. De positieve effecten van natte natuur voor waterbuffering, infiltratie, verkoeling, CO2 captatie en mentaal welbevinden in en rond…


Lees verder